Mayalı Poğaça

Anne eli değmiş gibi biraz şekerli gibi biraz tuzlu gibi pofidik pofidik poğaçalarınız olsun istemez miydiniz?  Kilo probleminiz varsa pek önemli değil çünkü bunları yerken arada parmaklarınızı da yiyince ordan kilo dengeleniyor ;))

Malzemeler

Hamuru için

4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 yumurta
1 + çeyrek çay bardağı ayçiçek yağı
1.5 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

Beyaz peynir
Maydonoz

Dışına sürmek için

1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez
Haşhaş, çörek otu, susam vs.

Yapılışı

Her şeyden önce, bir paket mayayı, şekeri ve tuzu 1 bardak ılık suyun içerisine boşaltıyoruz. Ancak ben hakkaten 1 su bardağının içerisine boşalttım tabii ki sığmadı taştı falan o yüzden siz 1 bardak suyu daha büyükçe bir kabın içerisine döküp karıştırın. Bunu da buraya ibret olsun diye koyuyorum:

en sevdiğim bakteriler <3

Aradan 10 dakika kadar geçip mayanız yukardaki gibi bir görünüme ulaştıktan sonra bir karıştırma kabının içine un, yağ, yumurta ve mayayı döküp bir güzel ovuşturmaya başlıyoruz.


Hamur elinize yapışmayacak bir kıvama geldikten sonra karıştırma kabının ortasına koyup üzerine daha büyükçe bir kapla kapatıp, onun üzerine bir havlu, onun üzerine de poşet geçirip yani bildiğiniz kundakladıktan sonra kalorifere yakın bir yere koyup yarım saat kadar hamurun şişip kabarmasını bekliyoruz.

Hamurumuz kabarırken biz de bir köşede iç harcını hazırlıyoruz. Peynirleri güzelce ezip, maydonozları da ince ince kıydıktan sonra harcımız hazır oluyor. Kesin bir miktar veremeyeceğim ama siz göz kararı anlarsınız zaten.

Ayrıca hamur topçuklarının üzerine süreceğimiz yumurta ve pekmez karışımını da şimdiden hazırlayıp zaman kazanmakta fayda var. Pekmez de nerden çıktı ki diye düşündüğünüzü biliyorum. Meslek sırrı diye buna deniyor çocuklar.

Yarım saat sonra mayalanan hamurları elimizde cevizden biraz daha büyük olacak şekilde yuvarladıktan sonra çay tabağı büyüklüğünde açıp içerisine 1 tatlı kaşığı kadar peynirli harçtan koyduktan sonra ağzını torba gibi büzerek tekrar yusyuvarlak konuma getirip tepsiye diziyoruz. Bu hamurdan 20 tane çıktı, eğer siz de 20 tane çıkarabilmişseniz pörfekto büyüklük demektir.

Tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerine yumurta ve pekmez karışımını da sürdükten sonra üzerine istediğiniz gibi haşhaş veya çörek otu falan da atarsanız tadından yenmez. Şaka şaka yenir. Sonra da 180 derecede önceden ısıtılmış fırına sürülüp 20-25 dakika üzeri güzelce kahverengileşinceye kadar pişirilir, sonra çayla beraber mideye yollanır.

fırından önce

fırından sonra




Yorumlar