Trileçe

Yapılışını inanılmaz zor zannettiğim bu güzide balkan tatlısını yapmak meğer o kadar da zor değilmiş. Aslında hayatımda sadece bir kere yedim ve onda da inanılmaz ağır geldi ama evde yapılanı o kadar da ağır olmuyormuş hatta bir yiyen bir daha istiyormuş.

Bu arada bu tatlının orijinalinde 3 süt çeşidi var adından da anlaşılacağı üzere (trileçe = tres leches = üç süt) (hoffff anne kızın yine ispanyolcasıyla akıyor) ancak biz manda sütü ve keçi sütünü kolayca bulamayacağımız gibi hür irademizle tüketmek de istemediğimiz için kremayla yapacağız. Ben o sütleri bulup yaparım diyen babayiğit varsa da bişey diyemem tabii.

Malzemeler

Keki için

5 yumurta
10 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 çorba kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin

Şerbeti için

4 su bardağı soğuk süt
6 çorba kaşığı şeker
2 paket (400 ml) krema
2 çorba kaşığı süt tozu

Karameli için

1 su bardağı şeker
50 gram tereyağı
Yarım paket (1 çay bardağı) krema

Yapılışı

Şimdiden gözünüzün korktuğunun farkındayım. Biraz uğraştırıcı olduğunun farkındayım. Fakat inanın, DEĞECEK.

Önce, bir kaba 5 yumurtanın beyazını alıyoruz, sarısını başka bir yere ayırıyoruz. Ayırdığımız yumurta beyazını köpük köpük olana kadar çırptıktan sonra şekeri ekliyoruz, ondan sonra da başka bir kaba ayırıp elimizde biraz çırptığımız yumurta sarılarını ekliyoruz. Kuru malzemeleri ekledikten sonra çırpmaya devam ediyoruz ancak çok çırpmamaya özen gösterin hatta tahta bir kaşık ve spatula yardımıyla karıştırsanız 10 numero olur. Kekin hamurunu hazırladıktan sonra 170 derecede 45 dakika pişiriyoruz.

Geldik süt şerbetine. Belki de en yorucu kısım burası çünkü 12-13 dakika falan köpük köpük olana kadar bütün şerbet malzemelerini çırpmanız gerekiyor.

Kekiniz fırından çıkıp şekil 1A'daki gibi olunca


elimize kürdanı alıp bize beklediğimizden düşük not veren hocaları düşünerek keke defalarca saplayarak delik deşik ediyoruz. Ama abartmayın tabii ki.

Ilıyan kekin üzerine de köpük köpük olan sütümüzü eşit bir şekilde döküp, 1 saat kadar emmesini bekliyoruz.


Sütünü iyice emdiğine emin olduktan sonra (bebek bakım kitabından alıntı değildir asjhdaf) süper eğlenceli bir kısma geçiyoruz: köpüklerini aldırmak. Neden güzel dedim biliyor musunuz? Çünkü kekin üzerinde kalan köpükleri kaşıkla bir güzel sıyırdıktan sonra onları nescafemizin üzerine koyup çakma starbucks kahvesi yapıyoruz çünkü zaten bu keki yapıp harap bitap düştükten sonra bir kahve molası şart.

Veee son olarak geldik karamel yapımına. Burası da çok eğlenceli çünkü ne bileyim evde karamel yapmak biraz ilginç. Neyse, şekeri bir tencereye döküp bir güzel erittikten sonra içine tereyağını ve kremayı ekleyip yanmasına izin vermeden altını kapattıktan sonra sıcak sıcak köpüğü alınmış kekimizin üzerine döküyoruz.


PS: Yemin ederim anlatması yapmasından daha zordu, en az 10 kişi bu tarifi denemezse cıngar çıkarırım.

PS2: Sanırım bu tarif sülaleyi doyurmaya yönelik zira ben hakkaten 4 aileyi doyurdum. Siz daha az kişiyseniz eğer tüm tarifin 5'te 3'ünü yapmanızı öneririm. Mesela keki için 3 yumurta, 6 yemek kaşığı şeker vs. gibi

PS3: Bildiğiniz gibi yaptığım şeyleri öven bir insan değilim ama bu çok güzel oldu be.







Yorumlar